Absolvenți ai “Institutul Sanitar Militar” defilând cu ocazia avansării lor
Ca și în anteriorul Război Mondial, în 1941 personalul Institutului Sanitar Militar este mobilizat pentru front, funcționând ca instituție doar cu o redusă structură organizatorică. La 4 aprilie 1944 clădirea Institutului a fost lovită și avariată serios de două bombe de aviație.
Din 1951 se revine la denumirea de Institutul Medico-Militar iar în 1976 denumirea se schimbă în Facultatea de Medicină Militară București.
După al Doilea Război Mondial pregătirea subofițerilor sanitari s-a făcut la Focșani, activitățile profesorale medicale fiind asigurate de către medicii spitalului militar din garnizoană.
În anul 1987 Facultatea de Medicină Militară București se desființează, optându-se pentru soluția filierei indirecte – se întrerupea astfel o lungă și rodnică tradiție.
Din toamna lui 1990 se redeschide această prodigioasă instituție de învățământ superior medico-militară, cu numele Institutul Medico-Militar și se înființează Secția de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureș, componentă a Institutului Medico-Militar Bucureşti, prin Hotărârea nr. 585 din 21 mai 1990, privind înființarea Institutului Medico-Militar, emitent Guvernul României, apărută în Monitorul Oficial nr. 235 din 23 septembrie 1992. „Guvernul României hotărăște: art. 1. Pe data prezentei hotărâri se înființează Institutul Medico-Militar, ca instituție militară de învățământ superior, subordonată Ministerului Apărarii Naționale, având sediul în municipiul București și o secție în municipiul Târgu-Mureș.”
Din noiembrie 2003, denumirea instituției târgmureșene se schimbă în Catedra de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureș şi revine la denumirea de Secţia de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, din 2019.
În 2007 absolvă prima promoție de medici militari în care au fost și fete (în perioada de după al Doilea Război Mondial s-au mai școlarizat fete, dar sporadic).

Promoția 2013 a Institutului Medico-Militar
La nivel național, învățământul medico-militar s-a desfăşurat, până în anul 2014, la București, precum și la două instituții subordonate: Catedra de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş, respectiv Secția de Instruire și Perfecționare Medico-Militară Focșani. Din 2014, Secția de Instruire și Perfecționare Medico-Militară Focșani, care pregăteşte subofiţeri sanitari, a intrat în subordinea Centrului de Cercetăti Ştiinţifice Medico-Militare.
Personalul, studenţii şi ofiţerii studenţi ai Institutului Medico-Militar au participat la diverse exerciţii militare, precum: „Medex 2013”, „Saber Guardian 2017”, „Eu ModEX”, în 2018 „Vigorous Warrior 2019” ş.a., exerciţii naţionale, multinaţionale cu focus medical, sub egida NATO, UE.

Exerciţiul militar „Vigorous Warrior”, Câmpia Turzii, 2019
În prezent, Institutul Medico-Militar asigură formarea medicilor militari pe filieră directă, pentru întreg sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din România. Cifra de şcolarizare este variabilă, modificându-se de la an la an, în funcţie de necesarul de personal din sistem. Pe lângă activitatea din țară, personalul medical militar din toate specialitățile medicale, participă activ în teatrele de operaţii, unde România este angajată faţă de statele membre NATO, UE sau ONU, ducând mai departe prețioasele tradiții ale medicinei militare românești.

Ediţia a XXIII-a a Congresului Ştiinţific Internaţional pentru Studenţi, Tineri Doctori şi Farmacişti MARISIENSIS – Târgu Mureş, 2019